Samen zorg dragen

Samen zorg dragen

 

Rijnlands en Angelsaksisch Leiderschap werd geïntroduceerd in mijn intervisie groep van de MBA 42 studiegenoten. Mijn eerste gedachten waren toendertijd “What’s in the name?”. Leiderschap vanuit mijn rol als Sales Manager en Directeur had ik mijzelf aangeleerd door doen, vallen, opstaan en delen van ervaringen. Ik organiseerde vanuit mijn buikgevoel, in samenwerking met mijn teamgenoten.

 

In 2010 sprak Jaap Peters bij de provincie Friesland over zijn boek “In welke reorganisatie werk jij”. Inspirerend, boeiend. Toeval bestaat niet en ontmoetingen hebben een reden. Zo kwam ik op de trein te zitten van het Rijnlands-gedachtengoed door af te studeren op het onderwerp “hoe organiseert een netwerkorganisatie met freelancers zich op basis van Rijnlands Denken met één identiteit?”.

 

De Rijnland Reis op de rijdende trein was begonnen. Dit verklaart mogelijk mijn aanwezigheid in de Rijnlandweek summercourse 2011, groep 8 en brengt mij tot mijn verhaal over samen zorg dragen.

 

Schrijven kan het vak zijn van verleiding. Ik handel en spreek vanuit mijn hart vanuit verbinding met mijzelf. Ik heb het vertrouwen dat mijn “zijn”, mijn woorden en handelen anderen aanspreekt, inspireert, om de verbinding te kunnen maken voor een gezamenlijk doel “samen zorg dragen”. Om de essenties van aandacht in de zorg met de verschillende stakeholders op te mogen pakken.

 

Overheid neemt besluiten over bezuinigen in de zorg, zoals o.a. nu het PGB, veilig op afstand, waarschijnlijk zonder vooraf de consequenties te overzien. Documentaire Sicko van Michael Moore (Amerikaanse taferelen in de zorg versus o.a. Frankrijk, Engeland) slaat in als een bom en geeft het schrikbeeld van de gezondheidszorg weer, waardoor Nederland de ogen van solidariteit mag blijven openen, want Gezondheidszorg moet toegankelijk zijn voor iedereen!

 

In de Rijnland week ben ik aan het stilstaan, aan het luisteren naar anderen en mezelf om de woorden binnen te laten komen. Tijd en ruimte creëren om mijn en elkaars denken te mobiliseren. De Rijnland reis brengt authenticiteit en synchroniciteit bij elkaar.

 

Mijn passie voor de gezondheidszorg heeft geleid tot Passievoorzorg. Passievoorzorg kan op vele manieren worden uitgelegd, maar in deze tijd staat het voor samen zorg dragen waarin ik mijn droom van anders zorgen (Het Meent huis) tot uitdrukking wil laten komen. Dit is mijn stip op de horizon waarbij mijn ‘van plan’ in de tijd vanuit de essentie zich zal ontwikkelen. De Rijnland week heeft hiervoor handreikingen gebracht zoals het gebruik van de organisatie fotografie om patronen in de huidige organisaties, systemen te (h)erkennen om hierover te kunnen en mogen spreken om te komen tot anders organiseren in de zorg, vanuit ‘Voor de Zorg, Door de Zorg’. De tips van Rob over handelen vanuit het eigen gevoel en uit te leggen waar Passievoorzorg en ik voor staan. Samen met de eind-klant (hulpvrager versus hulpverlener) formuleren waar zij gelukkig van worden bij het organiseren van hun zorg om samen het verschil in zorg te kunnen en mogen maken.

 

Ik sta stil om te leren luisteren naar mijn innerlijke verhaal om inzicht te krijgen in mijn beeld van de wereld over zorg. Belangrijker nog is het leren luisteren naar de ervaringsdeskundigen (client en mantelzorger) die vanuit hun regie over eigen leven, met mij hun ervaringen delen. Dit om te voelen wat hun ervaring met mij doet om verbinding te kunnen maken met hun verhaal. Samen, naast de organisatie fotografie in zorginstellingen, patronen in zorg verlenen te herkennen en onderkennen. Om samen zorg te kunnen dragen voor elkaar. De vraag is:

 

Hoe kunnen ideeën/vernieuwingen in de zorg worden gegenereerd waarbij het geld tijdelijk wordt uitgesloten om te komen tot creatieve processen”.

 

Dit sluit aan bij het verhaal van NPZ (Ronald) die bewust niet begroot, omdat zijn medewerkers dan komen tot creatieve betaalbare oplossingen.

 

Rijnland week is een eye opener van dingen die ik (deels) al wist. Het bevestigd mij in mijn ‘zijn’ en sterkt mij in mijn idee om ‘het Meent huis’ te gaan oprichten. Meent staat voor gemeenschapsgrond, een centrale plek in het dorp. Het Meent huis is de plek waar mensen met of zonder beperking welkom zijn. Hier wordt zorg geboden zoals het bedoeld is vanuit de wensen & behoeften van de zorgvrager. De Meent een dag-activiteitencentrum met logeerfunctie waar de hulpvrager graag wil komen en de mantelzorger tijd kan vragen voor zichzelf. Wanneer u als lezer samen zorg wil dragen en in u in dit verhaal herkent, en/of hulpvragers kent met een behoefte of als u ideeën heeft die u met mij wil delen, twitter dan gerust of maak een afspraak. U kunt mij bereiken via @vdwijkadvies of mobiel: 06-4674 5109. Alvast bedankt.

 

In mijn idee “Het Meent Huis” is schaamte denken de ingever van leren. Hier zal ik mij voor open stellen omdat het organiseren van zorg betekent goed luisteren naar anderen om in vertrouwen verbinding te maken en samen op weg gaan naar ‘samen bouwen’.

 

Bij natuurlijk organiseren, vallen de blaadjes van bomen en ontstaat er een nieuw proces van groei. In ons dagelijks leven maken wij veel gebruik van lineair denken en lukt het niet altijd patronen te zien, omdat we druk zijn met praten over, in plaats van stilstaan, luisteren/voelen en doen. Om maar in Albert’s worden te spreken “Doen vanuit het buikgevoel”. Elkaar raken en met elkaar verwonderen dat zaken ook anders kunnen worden georganiseerd wanneer wij ons er voor open stellen, fouten durven maken om vervolgens hieruit lering te trekken, om het ‘Van Plan’ daar waar nodig bij te stellen om dat bewuste punt op te horizon te bereiken, namelijk “samen zorg dragen in het Meent huis”.

 

Ik wil mijn mede ‘snuffelmuizen’, die mede rondpompmuizen zijn/worden, bedanken voor de verschillende inzichten, voor de open en veilige omgeving waarin we met vertrouwen, in verbinding met elkaar de wereld vanuit andere/verschillende invalshoeken hebben mogen bekijken om ons denk constructen ’te kraken’ en onze start gemaakt hebben vanuit het ideaalbeeld ‘de wereld een stukje mooier te maken’. Bedankt.

 

Ik wil de Rijnland netwerk deelnemers bedanken voor hun bijdrage op 8 juli jl. Degene die nog niet de Rijnlandweek hebben gevolgd nodig ik uit de volgende stap te nemen om het Rijnlands Organiseren te doorleven. Het is de moeite waard.

Het deelnemen aan de Rijnland week is meer dan een cadeau alleen, het is thuiskomen in het vinden van antwoorden op jouw dilemma’s en vragen. Ga ervoor en laat je net als ons verwonderen over patronen in de wereld waarin wij leven. En dat zullen vele voorgangers met mij delen!

 

Iedereen succes met het ontdekken van jouw eigen weg in samenwerking met anderen.

 

Trea van der Wijk